De “Future of Payments” volgens de Belg

De “Future of Payments” volgens de Belg

We staan aan de vooravond van grote veranderingen in het betaallandschap

De komende jaren zal het betaallandschap in België flink veranderen. De traditionele partijen moeten blijven inspelen op de noden van de consument, maar voelen de hete adem van nieuwe partijen in hun nek. PSD2 verruimt immers de mogelijkheden om hierin een rol te gaan spelen.

Tegelijk zorgen veranderingen in het aanbod van betaalmogelijkheden ook dat de wensen en behoeften van de consument verandert.

Hoe staat de Belg tegenover het aanbod van bestaande en nieuwe betaalmogelijkheden?

In een representatieve studie die DataSynergy in april uitvoerde bij 2081 Belgen blijkt dat de modale Belg nog redelijk traditioneel betaalt:

  • Bancontact wordt door praktisch alle Belgen gebruikt.
  • Online en mobiel bankieren blijven vooralsnog op 86% en 68% penetratie steken.
  • Payconiq wordt door 29% van de Belgen gebruikt
  • Het gebruik van de bestaande ‘Wallets’ van Apple en Google is nog minimaal (11%)

Daar waar het gebruik van bepaalde betaalmiddelen momenteel nog heel sterk geconcentreerd zit bij voorlopers op digitaal gebied, zijn andere betaalmiddelen zoals Payconiq en online/mobiel bankieren al meer mainstream geworden. Kijken we specifiek naar Gen Z (18-24 jaar), dan zien we toch een dat mobiel bankieren (79%) bij hen niet onder doet voor online bankieren (77%) en zij meer gebruik maken van Wallets (23%).

  • Payconiq wordt door 1 op 3 Gen Z’ers gebruikt, maar gebruik ligt daarmee amper hoger dan bij de algemene populatie
  • Het gebruik van wallets is ook bij Gen Z wel hoger (23%)

Welke zijn de barrières bij Belgen?

De belangrijkste barrière ten aanzien van online / mobiel bankieren maar ook digitale betaalmiddelen is het gevoel van onveiligheid. Dit gevoel speelt veel harder bij ouderen dan bij jongeren. We zien ook dat 6 op 10 Belgen akkoord gaat met het doorgeven van kaartgegevens bij een online aankoop. Iets minder Belgen, namelijk 45%, gaat akkoord met het doorgeven van kaartgegevens aan Big Techs zoals Apple en Google. Opnieuw speelt angst voor misbruik en een gevoel van onveiligheid hier mee.

We zien dit ook terugkomen in het vertrouwen dat Belgen stellen in verschillende aanbieders: Banken moeten daar het hoge vertrouwen als aanbieders van betaaloplossingen delen met een flink concurrenten. Tegelijk genieten de Big Techs minder vertrouwen, en worden ook technologiebedrijven en online banken minder vertrouwd.

Wanneer we kijken naar innovatie, dan blijkt de Belg hier vrij traditioneel. Betalen via QR code, achteraf betalen van online bestellingen en kassaloos winkelen spreken het meest aan. Terwijl er voor een heel aantal betaaltechnieken zoals het gebruik va Voice Payments, biometrische betaalmogelijkheden of Direct Payments via sociale media nog weinig animo is, zien we wel opvallend veel interesse voor verschillende afterpay-betaalmogelijkheden. De Belg heeft dus zeker interesse in andere betaalmogelijkheden in de toekomst!

Related Projects