Hoe actief is de Belg bezig met het klimaat?

Hoe actief is de Belg bezig met het klimaat?

Eén van de hot topics van 2019 was ongetwijfeld het klimaat.

DataSynergy ondervroeg in maart 1.014 Belgen om te ontdekken in welke mate Belgen hier effectief van wakker liggen en welke maatregelen zij nemen.

Bijna de helft van de Belgen blijkt vrij geëngageerd ten aanzien van het klimaat

Bijna de helft van de Belgen blijkt vrij geëngageerd ten aanzien van het klimaat, met 8% “klimaatontkenners”. Het engagement blijkt opvallend hoger in Brussel (65%) en Wallonië (54%) in vergelijking met Vlaanderen (39%). Dat neemt niet weg dat de meeste Belgen de verantwoordelijkheid voor een beter klimaat in de eerste plaats bij grote industriële landen zoals de VS en China leggen, en dat men de persoonlijke verantwoordelijkheid hiervoor laag inschat.

Maatregelen?

Naar maatregelen toe merken we ook dat vooral de “simpele” maatregelen die ook extra voordelen opleveren toegepast worden. 9 op 10 Belgen doet bijvoorbeeld altijd de lichten uit indien deze niet nodig zkijn, 8 op 10 zet de verwarming niet hoger dan nodig.

Deze maatregelen worden echter een stuk minder genomen indien ze meer moeite vereisen of financieel minder aantrekkelijk zijn. Zo koopt slechts 1 op 3 bewust lokale voeding, en 15% bewust bio voeding of Fairtrade producten.

Related Projects